Jak vybrat správného dodavatele IT služeb

Šlápnout vedle – na túře si koledujete o vyvrtnutý kotník, při výběru dodavatele IT služeb o promarněný čas, vyhozené peníze a pár hodin u firemního terapeuta. Nevybíráte si totiž parťáka na víkend, ale třeba i na několik let. Sepsali jsme proto 5 tipů, na co si dát pozor při výběru IT týmu pro váš projekt.

Marek Kováč
Marek Kováč
24.05.2023
3 min.

1. Definujte svá očekávání a potřeby

Jaký problém vám má IT tým vyřešit? S čím vám má pomoct? Definování požadavků by měl být váš první krok. A je důležitější, že si myslíte. Nejenže ovlivní váš výběr dodavatele, ale i případnou budoucí spolupráci s ním. Jako když řídíte projekt. Nejasné zadání = nesplněná nevyřčená očekávání = zklamání. Ještě než do spolupráce půjdete, stanovte si:

  • co je vaším cílem (co chcete vytvořit),
  • jestli začínáte stavět projekt od nuly, nebo firmě předáváte už rozběhnutou práci,
  • jaký je váš rozpočet,
  • jaký je váš požadavek na technologie,
  • jestli budete služby IT firmy využívat dlouhodobě, nebo krátkodobě.

2. Projděte si reference

Od ostatních klientů firmy, z webových stránek, LinkedInu, v recenzích. Jednoduše – proklepněte si svého potenciálního dodavatele IT služeb. Podívejte se, jestli se v minulosti nevěnoval podobnému projektu, jako je ten váš, a omrkněte jeho předchozí práci. Tak nás napadá – věděli jste, že v portfoliu Atrea je třeba Zonky, B2B partner nebo Truano? 😊

3. Zvažte své finanční možnosti

Znáte to, klasický trojimperativ – na miskách vah se překlápí rozpočet, čas a kvalita. Chcete to levně? Pak počítejte s osekaným rozsahem projektu nebo nafouknutým časovým budgetem. Chcete to rychle? Pak si připlatíte nebo uberete na kvalitě.

V každém případě by předmětem prvních debat s potenciálním dodavatelem měla být finanční kalkulace vašeho projektu a případné další spolupráce. Chcete vědět, jak se na setkání s klienty chystáme my? 😊 Přečtěte si desatero úspěšné schůzky s klientem.

4. Hleďte na bezpečnost

Jak dodavatel zajistí zabezpečení vašich dat? Napoví vám třeba už to, jak sám spravuje firemní aplikace nebo svá interní hesla a hesla, která předává vám. Nebojte se klást i další otázky: Jak máte nastavené zálohování dat? Jak rychle obnovíte chod v případě kyber útoku? Jste schopní reagovat hned?

5. Vsaďte na intuici

Kvalitně odvedená práce, férová cena, předávání výsledků včas. To bude na vašem checklistu při výběru dodavatele pravděpodobně na prvních řádcích. Ještě si tam ale připište lidský přístup a přátelskou komunikaci. To je tak, když zafunguje ta správná chemie. 😊 Platí to v životě, platí to i při výběru IT parťáků. Jestli si to sedne, vám napoví třeba i firemní kultura, kterou dodavatel razí.

Bonusový tip na závěr:

Vyhýbejte se firmám podezřele a výrazně levnějším, než jsou ostatní v oboru. Zaplatili byste za to pravděpodobně technologickým dluhem nebo špatnou komunikací a ztraceným časem. Nepořizujte nejlevnější službu, ale cenově nejvýhodnější.

Suma sumárum, výběr správné IT společnosti vám ušetří čas, spoustu nervů a peněz. A mimochodem – víte, co vám ještě ušetří čas? Když místo zdlouhavého výběrka dodavatele IT služeb jednoduše vsadíte na Atreo. 😊 Protože…

Můžete se na nás spolehnout

Víme, že chcete být v obraze po celou dobu práce na projektu, proto s vámi pravidelně komunikujeme. Zvedáme telefony, odepisujeme na maily.

Jsme transparentní

Vždy dopředu znáte časový a finanční plán. Pravidelně vám budeme reportovat aktuální stav práce a na případné komplikace upozorníme včas.

Víme, co se nosí

Možná nepoznáme rozdíl mezi levandulovou a lila, ale když jde o trendy v technologiích, řekneme vám přesně, s čím zazáříte. Sledujeme novinky v oboru.

Těšíme se na spolupráci!

Děláme to,
co skutečně potřebujete