Rozhovor — Tomáš Lach

Tomáš je zkušený vývojář, další ze zakladatelů Atrea, který má přesah do project managementu a vedení týmu. Ujíždí si na technologických vychytávkách a taky na vodních dýmkách.

1. Tomáši,
co máte v Atreo na starost?

Převážně dohlížím na vizuální stránku, nejen u našeho webu či našich interních projektů, ale primárně u těch klientských. Obecně mýma rukama prochází celkově frontendová část většiny projektů, které děláme. Když je příležitost, tak jsem schopen odřídit projekt z hlediska managementu, ale raději se věnuju frontendu, který mě stále baví a naplňuje.

2. Je to něco, co jste vždycky chtěl dělat?
Čím jste chtěl být jako malý?

Dalo by se to takto říct 😊.

S prvními pokusy programování jsem se setkal již na základní škole. Začínal jsem s tvorbou jednoduchých her ve Visual Basicu a díky těmto výtvorům, které jsem se rozhodl veřejně prezentovat na internetu, jsem se dostal k webovým stránkám, tedy ke grafice a hlavně kódování v HTML a CSS.

3. Jak jste se stal vývojářem?
Kde je vaše alma mater?

Jak zmiňuji v předešlé otázce, začátky byly dosti amatérské a vycházely z mých pokusů. Nějaký další krok přišel ve spojení s mým kolegou Martinem Pánkem, který se věnoval spíše backendové části projektu, a tím jsme vytvořili efektivní dvojku. Já se věnoval frontendu a Martin backendu. Dokázali jsme tak klientům nabídnout komplexní řešení. Pak už stačilo tomu dát nějaký brand a tak vznikla značka Atreo. To vše někdy kolem roku 2012.

4. Mezi klienty Atrea patří menší i velké firmy.
Jaké jsou v jejich projektech rozdíly?

Zpravidla jde o rozsah jednotlivých aplikací. Pokud tvoříme pro Albert ČR, tak je to rozsáhlá aplikace, která víceméně neví, kde sama končí. Potřebuje, aby se kolem ní postavil tým odborníků. U menších firem jde zpravidla o méně náročné projekty, kde nám stačí 1 vývojář, který má projekt na starost. Nicméně v obou případech je potřeba přistupovat stejně profesionálně.

5. Máte radši klienty s jasnou představou, nebo spíš ty s nápadem,
který společně dotahujete?

Obojí je pro nás výzvou. Stává se, že i klient s jasnou představou potřebuje náš odborný pohled na věc. Tím jsme schopni do projektu přinést naši přidanou hodnotu v podobě nových poznatků. Pokud klient přijde jen s rámcovým nápadem, tak společnými silami tento nápad přetvoříme ve funkční projekt.

6. Vzpomenete si na nějakou situaci, kdy jste pro klienta nenašli vhodné řešení
a spolupráci odmítli?

To se občas stává. Může se stát, že klient má jiné technologické, nebo budgetové představy. Upřednostňujeme spolupráce s klienty, se kterými můžeme tvořit dlouhodobé partnerství a neustále projekty zlepšovat a modernizovat. Někteří klienti hledají jednorázové a levné řešení, což není naše zaměření.

7. Jak se vaše firma změnila během covidu? Jste rádi, že se můžete potkávat každý den,
nebo jste si zvykli na home-office?

Během covidu byly naše kanceláře opravdu prázdné. Nebylo to zrovna příjemné, protože krátce před covidem, jsme se nastěhovali do větších a modernějších kanceláří a pak jsme přemýšleli nad tím, že to byl možná zbytečný krok. Teď se vše vrátilo do starých kolejí. Potkáváme se v kanceláři poměrně často ve větším počtu. Programátoři rádi pracují z domova, ale zázemí kanceláře je pro ně také důležité.

8. Sledujete vývoj AI? Myslíte si, že může být tato technologie pro vývojáře přínosná?
Nebo ji už používáte?

AI sleduji spíše okrajově. V poslední době to začíná být čím dál tím zajímavější. Obecně AI dost fandím a věřím, že bude velkým přínosem a to nejen pro vývojáře.

9. Dost o práci. Co děláte,
když zrovna nepracujete?

No vzhledem k tomu, že kromě práce v IT vlastním ještě bar s vodními dýmkami v centru Ostravy, tak dost času trávím tam - ať už odpočinkem u dýmky nebo prací kolem baru.

10. Jak to vypadá, když si Tomáš
chce udělat radost?

Mám rád technologie, takže si občas něco koupím pro radost. Během covidu to byly například VR brýle, kde si rád zahraju hru Beat Saber. Poslední dobou mě láká 3D tiskárna, takže ta bude možná další na řadě. A určitě si jednou za čas dopřeju odpočinek někde u moře 🏖️.

11. Existuje něco,
co nemáte rád?

Určitě jsou věci, které nemám rád to k životu patří. Z pracovního hlediska nemám rád tlak na deadline, protože z mých dlouholetých zkušeností, kdy jsem se přemáhal, abych deadline splnil se ukázalo, že defakto nikdy termín tak skutečně nehořel. Což mě nikdy nepotěšilo, když jsem se často práci kvůli termínu věnoval i v nočních hodinách.

12. A poslední otázka.
Windows nebo macOS?

Jednoznačně macOS resp. obecně Apple .

Děláme to,
co skutečně potřebujete