Rozhovor — Martin Pánek

Martin je CTO Atrea, technologický mentor firmy a zároveň jeden ze spoluzakladatelů. Dá se říct, že vše co se v Atreu vyvíjí, tak Martin v tom má nějakým způsobem prsty. Zakládá architekturu nových projektů, deleguje práci vývojářům, kteří se na něj obracejí i v případě nutného supportu.

1. Co máte v Atreo
pod palcem?

Dělám toho opravdu hodně od vývoje a mentoringu nováčků po obchod a projektový management. Starám se hlavně o to, aby se každá spolupráce úspěšně rozjela i dokončila. Na úvodních schůzkách třeba analyzuji klientské požadavky a tvořím nabídky. Když to klapne, nastavuji vzájemné komunikační kanály a vybírám ideální tým vývojářů, kterým jsem podle potřeby k ruce jako support. Průběžně dohlížím na celkový stav projektů a mám na starosti i finální kontrolu kódu.

2. Proč jste s Tomášem a Markem
založili Atreo?

S Tomášem jsme vždy uměli vytvořit skvělé věci, které nikdo jiný v okolí neuměl, ale chyběla nám obchodní stránka věci. Proto jsme oslovili Marka a od té doby to spolu úspěšně táhneme.

3. Jaká byla vaše cesta
k programování?

Dost podobná jako Tomášova. Primárně jsem chtěl zjistit, jak vznikají hry, a to mě dovedlo od Baltíkak programování v Delphi a později v PHP.

4. Začínal jste už v roce 2008 – jak se podle vás od té doby změnil svět vývojářů a jejich práce?

Tehdy nebylo dostatek materiálů, ze kterých se šlo učit. Dnešní svět je úplně jiný – na Youtube je plno video tutoriálů a slušně se rozjíždí i umělá inteligence ChatGPT.

5. Co vás na práci programátora nejvíc baví
a co vám naopak chybí?

Dnes se ke zdrojovým kódům dostanu v menší míře v rámci reviews a mentoringu vývojářů. Nicméně programování mě vždy bavilo a baví mě i všechny nové role, které přicházejí.

6. Kdybyste měl vypíchnout jeden zajímavý projekt, na kterém jste pracoval, jaký by to byl a proč?

Zajímavých či klíčových projektů, které Atreo vždy určitým způsobem posunulo, bylo spousta. Jeden z těch novějších je určitě konfigurátor pro B2B Partner, kde pracujeme s 2D i 3D prostředím.

7. Jaké problémy nejčastěji řeší klienti Atrea?
S čím za vámi přicházejí?

Řekl bych, že nás klienti vnímají jako spolehlivého partnera, který má know-how a prostředky na návrh, vývoj i správu jejich webových aplikací.

8. Jak vypadá celé kolečko s jedním klientem v Atreu? Používáte při komunikaci nějaký nástroj na project management?

Trošku to připomíná maraton, ale místo běhání se nám točí hlava od přemýšlení. Abychom se v projektovém bludišti neztratili, jako společný „batoh“ používáme Teamwork a Gitlab.

9. Jak vypadá práce v týmu plném
programátorů v praxi?

V mém případě se práce odehrává v rámci týmů programátorů v různých kancelářích a u různých stolů. U složitějších úkolů pak dáváme přednost soukromí zasedačky, kde si můžeme vše důležité v klidu promyslet.

10. Doba jde dopředu – jak se ve svém oboru vzděláváte a udržujete přehled?

Mám výhodu – hledat zajímavé věci kolem vývoje softwaru mě strašně motivuje a baví. Vzdělávací kanály často měním, teď nejčastěji sleduji pár kanálů na Youtube, čtu články na happ.daily.dev a naslouchám podnětům od našich vývojářů.

11. Když zrovna nesedíte za klávesnicí,
co děláte?

Když svítí slunce, nejraději trávím čas na zahradě nebo na procházce. Za deštivých dnů relaxuji s rodinou nebo zajdu s přáteli na kávu či do Lounge baru.

12. Daří se vám vyvážit pracovní a osobní život?
Jak to děláte?

Dříve se mi to nedařilo a některá období byla více stresující, než bych si přál. Dnes už to však neplatí. Vím, kdy přesně pracovní den končí, a naopak si adekvátní vytížení užívám.

13. Čím trávíte denně
nejvíc času?

Konzultacemi s vývojáři.

14. Co vám v poslední době
udělalo největší radost?

Pozitivní zpětná vazba od klientů mě ujišťuje, že naši práci děláme fakt dobře.

15. Jak vnímáte boom kolem AI? Jak se to dotýká vaší práce? Co třeba takový GitHub Copilot?

Vývoj umělé inteligence sleduji s velkým zájmem a nadšením. V naší práci je AI velmi přínosná a nástroje jako ChatGPT nebo GitHub Copilot zlepšují produktivitu. Stále však potřebují řadu vylepšení a nezbytnou lidskou kontrolu.

Děláme to,
co skutečně potřebujete