Rozhovor — Marek Kováč

Marek je další ze zakladatelů Atrea, který definuje svou roli v týmu jako CEO. Byť je jeho role spíše obchodní, má přesah téměř do všeho, co se ve firmě děje. Když ho nenajdete u počítače v jeho pracovně, bude jistě někde na kole nebo venku s rodinou.

1. Marku,
co máte v Atreo na starost?

Když Atreo vzniklo, tak to bylo téměř vše, kromě programování. Řekl bych, že jsem byl projekťák, obchoďák, sekretářka a účetní v jedné osobě. Postupem času se některé činnosti delegovaly, aby to dávalo více smysl. Aktuálně je moje role spíše obchodní, věnuji se stávajícím i novým klientům, hledám pro naši firmu nové příležitosti, navazuji kontakty. S tím pak souvisí i starost o marketing naší značky, který delegujeme na agenturu ParMinut. Věnuji se do značné míry obecně exekutivě firmy - rámcový dohled na projekty, dotahování smluv, hledám nové talenty pro Atreo, mám na starosti finance a jsem v úzkém kontaktu s naší účetní. Když se tak nad tím zamyslím, tak i dnes je to téměř všechno. Ale v nějakém širším kontextu. Už nemusím tolik vidět do dílčích úkolů. Spíše mě zajímá obecná spokojenost našich klientů, zda plníme naše závazky, zda je firma v dobré kondici a hledám způsoby, jak nás posouvat stále vpřed.

2. Je to něco, co jste vždycky chtěl dělat?
Čím jste chtěl být jako malý?

Nemůžu říct, že by to bylo mým snem. Víceméně jsem ani netušil, co pro mě vstup do Atrea bude obnášet a zda to vůbec zvládnu. Byl jsem si ale jistý, že IT je budoucnost a u toho chci být. V dětství jsem snil jako většina kluků, že budu popelářem nebo kosmonautem. Vzpomínám si, že jsem měl vždy rád svět Formule 1, sledoval jsem všechny závody, psal si vlastní kroniky a chtěl jsem být jednou pilotem F1. Záhy jsem pochopil, co to vše obnáší a hlavně stojí a tím mé sny o světě F1 skončily. Nicméně fanouškem jsem dodnes.

3. Jak jste se stal vývojářem?
Kde je vaše alma mater?

Nejsem vývojářem. Paradoxně snad jako jediný v celém týmu. K Atreu jsem se dostal tak, že kamarádi vývojáři Tomáš s Martinem, hledali k sobě někoho, kdo je povede a dá Atreu nějaký řád. Pro tohle jsem měl vždy nějaké předpoklady, vyžíval jsem se v organizování různých akcí, nevadilo mi se stavět do role vůdčí osoby. Proto mě kluci oslovili, zda to s nimi nezkusím - tak jsem do toho v roce 2013 šel a fungujeme dodnes.

4. Mezi klienty Atrea patří menší i velké firmy.
Jaké jsou v jejich projektech rozdíly?

U menších firem zpravidla není potřeba budovat větší tým programátorů. U menších projektů mnohdy stačí jeden vývojář, který se projektu dlouhodobě věnuje. Samozřejmě v raných fázích může být ten rozsah větší. Snažíme se držet toho, abychom vývojáře na projektech příliš neměnili, aby na projektu byli programátoři konzistentní. U velkých firem či projektů je to náročnější na řízení. Stavíme pro tyto zákazníky větší týmy, kde jsou větší nároky na denní agendu. Od denních standupů, code review, nasazování hotové práce atd. Tak či onak, obě varianty mají svá specifika, se kterými umíme pracovat.

5. Máte radši klienty s jasnou představou, nebo spíš ty s nápadem,
který společně dotahujete?

Obě kategorie řešíme a jsou pro nás zajímavé. Nicméně klientů s jasnou představou je méně. Zákazníci se s námi spojují právě pro to, abychom dali projektu jasnou představu společně - my po stránce technické, klient po stránce byznysové.

6. Vzpomenete si na nějakou situaci, kdy jste pro klienta nenašli vhodné řešení
a spolupráci odmítli?

Není to ani tak o vhodném řešení, spíše o možnostech časových a finančních, kde se nemusíme vždy s klientem potkat. Důležitá je komunikace od prvního setkání, musíme co nejrychleji dojít ke společnému porozumění, abychom pochopili zákazníka - co potřebuje a co my mu můžeme dát.

7. Jak se vaše firma změnila během covidu? Jste rádi, že se můžete potkávat každý den,
nebo jste si zvykli na home-office?

Já osobně se s týmem příliš nesetkávám. Naši vývojáři sedí v centru Ostravy pod jednou střechou, já vše “řídím” na dálku ze Středočeského kraje. Protože máme většinu klientů z Prahy, tak nám tato kombinace vyhovuje. Mám to blízko za zákazníky a s kolegy z Ostravy jsem denně v kontaktu prostřednictvím Slacku, telefonu, či Google Meetu. Je pravdou, že během covidu osobní schůzky byly dost omezeny a částečně se to promítlo i do doby postcovidové, kdy firmy mnohdy upřednostňují online meeting i nyní.

8. Sledujete vývoj AI? Myslíte si, že může být tato technologie pro vývojáře přínosná?
Nebo ji už používáte?

Sleduji, byť ne v takovém rozsahu jako kolegové vývojáři. Věřím, že AI je budoucnost v našem oboru. Musíme se soustředit na to, abychom do toho vlaku zvládli naskočit včas a využít toho v náš prospěch.

9. Dost o práci. Co děláte,
když zrovna nepracujete?

Rád trávím čas s rodinou, nebo dobíjím baterky během či jízdou na kole. Nepohrdnu zajímavou knihou a dobrý jídlem. Je pro mě důležité si pracovní čas kvalitně vyvážit dobře strávenými chvílemi mimo práci.

10. Jak to vypadá, když si Marek
chce udělat radost?

Sbalí si batoh a vyrazí s rodinou na výlet. Ideálně do hor.

11. Existuje něco,
co nemáte rád?

Nudu a houby 🙂

12. A poslední otázka.
Windows nebo macOS?

Určitě iOS.

Děláme to,
co skutečně potřebujete