Rozhovor — Dan Godula

Dan je pozitivní, chytrý a energický Full-Stack vývojář, který se připojil k týmu Atrea 1.8.2021. Svou kariéru začal s omezeným úvazkem, protože v té době se stále pilně věnoval studiu na VŠB. Dan se vyznačuje silnou pracovní morálkou, nadšením a schopností rychle se učit. Je aktivním členem týmu a přináší do práce kreativní přístup a pozitivní atmosféru.

1. Co máte v Atreo
pod palcem?

Jak už nadpis vypovídá, jsem (poslední dobou primárně FE) vývojář. Většinou mám pod palcem 1 až 2 projekty, které si primárně řídím a tvořím tak nějak sám. Když je potřeba a příležitost, tak občas vypomáhám i na interních projektech.

2. Proč (a jak) jste se vydal zrovna
na dráhu frontend developera?

Přiznám se, že prvotní motivace pro vstup do IT obecně byly peníze (hrůza, co 😀). Ale k počítačům jsem měl od dětství blízko, trávil jsem na nich spoustu času, později se v nich začal i vrtat a řekl jsem si, proč nezkusit tohle. Na to, že mě baví dělat web development a chci se jím živit, jsem přišel až v druháku na výšce.

3. Jak vypadá běžný pracovní
den frontenďáka, jako jste vy?

Nic spešl… V 7 vstanu, udělám ze sebe člověka, vyrazím do kanclu, nasnídám se a pustím se do práce. Většinou pracovní den začíná nějakým meetingem, kde naplánujeme práci, a pak si řeším svoje úkoly na daný týden. Občas odskočím pomoct nějakému kolegovi, který si s něčím neví rady, jinak prostě pracuju a obvykle u toho poslouchám nějakou hudbu. Kolem 16–17 hodin obvykle skončím. Doma občas ještě u nějakého podcastu udělám přesčas a vypomůžu, když je na nějakém projektu práce navíc.

4. Kdybyste měl vypíchnout jednu věc,
která vás na vývoji baví, jaká by to byla?

Tohle nedělám úplně běžně a na denní bázi (tak možná právě proto), ale nejvíce mě určitě baví vymýšlet, plánovat, navrhovat a rozjíždět nové projekty. Pak mě (paradoxně) baví práce na backendu, s databázemi atd.

5. A naopak – do jaké vývojářské práce
se musíte tak trochu nutit? :)

Rozhodně stylování a obecně jakýkoliv vizuální design.

6. Na jaký projekt v Atreu
jste nejvíce pyšný a proč?

Vzhledem k tomu, na jaké spoustě projektů jsem se už podílel, je těžké vybrat jeden. Hned můj první interní projekt, na kterém jsem dělal, pomohl zkontaktovat a navázat spolupráci s mnoha klienty, to mi určitě udělalo radost. Pak z těch novějších je to informační systém pro firmu Yoursystem. Z toho se už stal celkem komplexní systém, který vyvíjím prakticky od začátku sám. Systém už postupně začíná používat zákazník a je s ním spokojený. Navíc jsem se na něm naučil spoustu nových věcí a i když se zpětně podívám na to, jak jsem projekt navrhl, tak jsem s ním spokojen. To se stává málokdy. 😀

7. Kolik kávy denně vypijete? :)

Přesně 0 ml. Kávu vůbec nepiju. 🙂

8. Raději vyvíjet projekt od nuly, nebo
naskočit do rozběhnutého projektu?

Jak jsem už říkal, osobně mě baví více projekty rozjíždět. Nicméně co se zkušeností týče, tak si myslím, že se člověk více naučí, když je hozený do existujícího, komplexního projektu, ve kterém se musí zorientovat a pochopit existující principy. Tím jsem se já osobně naučil na spoustu věcí koukat jinak a rozšířil si přehled o různých technologiích a přístupů k vývoji.

9. Proč myslíte, že je v dnešní
době takový nedostatek vývojářů?

O tom, že je nedostatek, jsem upřímně nevěděl. Tipl bych si ale, že si to spousta lidí představuje jako jednoduchou práci. Jakmile ji ale zkusí, nebo se třeba jen pokusí studovat nějaký IT obor na vysoké škole, zjistí, že je to daleko složitější, než si představovali, a vykašlou se na to. 🙂

10. Frontend DEV a umělá inteligence — jak se toto téma bude podle vás vyvíjet a jaký je váš postoj k AI?

Asi to dokáže v některých směrech dost usnadnit vývoj. Pro nějaké triviální věci, co by člověk jinak stejně googlil, to je fajn. Nelíbí se mi ale moc mentalita především úplně nových začínajících programátorů, kteří to berou jako něco, co by mělo udělat všechnu práci za ně, a předtím, než se zkusí nad nějakou problematikou sami zamyslet, už ten problém píšou do AI chatu.. To je podle mě pro jakéhokoliv vývojáře cesta do záhuby.

Já osobně AI zatím moc nepoužívám, ale pečlivě vývoj sleduju. V následujících letech to určitě změní způsob vývoje a přístupu k němu.

11. Když zrovna nekódujete,
co děláte ve volném čase?

Nejvíce volného času trávím ve fitku, kolem aut a pak rád cestuju a poznávám svět okolo.

12. A co vám v poslední době
udělalo největší radost? :)

Není to úplně “v poslední době”, ale určitě to, že jsem si právě během posledního roku i díky téhle práci mohl dovolit cestovat a podívat se na spoustu míst v zahraničí, které mě vždycky lákaly.

Děláme to,
co skutečně potřebujete